Jennifer Blake - A grácia bűvöletében

Eredeti cím: By Grace Possessed
Kiadó: I.P.C. Könyvek, 2013
Oldalszám: 368
Ár: 3199 Ft
puhakötés
A három grácia #2

Mivel a trilógia első részét nagyon szerettem (4.5 csillagot kapott), biztos voltam, hogy a másik két részt is olvasni akarom. Hatalmas meglepődés ért, amikor a kiadó honlapján - szó szerint - belebotlottam a második részbe, ami májusban már meg is jelent. Ezek után reménykedek, hogy a harmadik és egyben befejező kötetet ősszel már a kezembe foghatom. Ha nem olvastam volna az első részt, akkor ezt a könyvet a borító miatt is megvettem volna. Míg az Őfelsége kegyelméből borítójával nem voltam megelégedve, ez már sokkal jobban tetszik.

EGYIKE A HÁROM ELÁTKOZOTT GRAYDONI GRÁCIÁNAK: HA NEM SZERELEMBŐL MEGY FÉRJHEZ, JEGYESÉRE LESÚJT A HALÁL
Lady Catherine Miltonra, amikor lemarad a társaságtól egy vadászaton, haramiák támadnak rá. Ross Dunbar, a bősz skót siet a segítségére. A fiatalember VII. Henrik vendégeként – voltaképpen túszaként – tartózkodik az angol udvarban: a király így akarja biztosítani, hogy Ross atyja felhagyjon kedvenc időtöltésével, a határ menti fosztogatással és portyázással.
Noha a haramiákat együttes erővel sikerül megfutamítaniuk, a fiatalok kénytelenek az éjszakát kettesben tölteni az erdőben. A szokások és az illem megkövetelné, hogy azonnal összeházasodjanak, ám erre egyikük sem hajlandó. Cate, nehogy beteljesedjék az átok, inkább vállalja, hogy folt esik a becsületén, Ross pedig családja és népe elleni árulásnak érezné, ha angol nőt venne feleségül.
Henrik utasításának azonban nem szegülhetnek ellen. Amikor híre jön, hogy ír és német csapatok támogatásával egy trónkövetelő partra szállt Angliában, a király oltár elé parancsolja a párt, Rossnak nászajándékul birtokokat adományoz a skót határ mentén, hogy ott készüljön fel a védekezésre.
Úgy tűnik, Ross sorsa elrendeltetett: ha nem az átok végez vele, akkor az ellenség kardja – egy olyan háborúban, amelyet nem is érez magáénak.

Már elégszer hangoztattam, hogy nagy kedvenceim a történelmi romantikusok. De a műfajon belül is a skótos történetek a csúcs. Ők a királyok királyai. Már e tény is elég volt ahhoz, hogy türelmetlenül várjam a regényt. Sajnos nem voltam tökéletesen elégedett a végeredménnyel.

A történet főszereplője Catherine Milton. A középső testvér a három grácia közül. VII. Henrik az első rész végén vált a három testvér gyámjává, ami annyit jelent Cate-re nézve, hogy személye egy egyszerű gyalog a királyi sakktáblán. Esélye sincs, hogy szerelmi házasságot köthessen, mert házassága politikai célokat fog szolgálni. Egy vadászat során a véletlennek köszönhetően kénytelen egy éjszakát Ross Dunbarral eltölteni a kietlen erdőben, minek következtében hírneve sérelmet szenved. Egyetlen kiút a házasság. Érzések ébrednek benne a férfi iránt, de félti is a férfi életét. Nem szeretné kockára tenni az átok miatt. Ezért dönt úgy, hogy távol marad tőle. Az átok miatti állandó félelme egy idő után eléggé kockára tette a türelmemet. Sehogy nem fért a fejembe, ha látta, hogy a nővére legyőzte az átkot és bolfog, akkor miért nem volt képes saját magának is esélyt adni a boldogságra? A nők néha kiszámíthatatlanok! (Mondom ezt, a női nem képviselőjeként!

Ross Dunbar. A király vendégszeretetét élvezi. Ez azt jelenti, hogy státuszát tekintve fogoly, de barátságosan bánnak vele és szabad járása az udvarban. Az ő személyének köszönhető a béke a skótok és az angolok között. Kapóra is jön a királynak Cate és Ross együtt töltött éjszakája, mert így kényszerítheti a férfit, hogy lépjen házasságra egy angol nővel, elkötelezve magát az angolok mellett. A férfi mindennél jobban vágyik arra, hogy ágyba vihesse a nőt, még a hülye átokban sem hisz. Tisztában van a tettei következményeivel: egy együtthált éjszaka házasságot jelent, amit az édesapja a Dunbar klán vezére soha nem tolerálna. Komoly döntést kell hoznia. A családot vagy a szerelmet választja? Cate annyira hangoztatja az átkot, hogy a férfi belegondol, talán a nőnek is köze van az ellene elkövetett gyilkossági kísérlethez! Ami zavart vele kapcsolatban, az az volt, hogy nem találtam eléggé skótnak. A fejemben a skótok sokkal makacsabb és arrogánsabb személyek. De legalább kiltet hordott.

Történelmileg a regény VII. Henrik uralkodására tehető. A történelem egyik legnagyobb misztériumának bizonyul a mai napig a Towerban eltűnt hercegek sorsa. A regény történelmi hátterében az egyik herceg élve került elő és a király ellensége mindenáron a fiút akarják a trónra juttattni. Nem riadnak vissza a lázadástól sem. Természetesen kiderül, hogy a fiú nem az elveszett hercegek egyike. A történethez szorosan kapcsolódik a The White Quinn című brit sorozat, mely Elizabeth Woodville életét mutatja, akinek gyermekei a Tower eltűnt hercegei. Vasárnapoként nézhető a BBC One csatornán.

Az okok, amiért négy csillagot kapott a könyv:

*a romantika ebben a részben kevésnek tűnt. Nem bántam volna, ha több hangsúlyt fektetett volna rá az írónő. A mérleg nyelve most a történelem irányába billent.

*még mindig túlságosan sok a leírás, ami néhol teljesen elvette a kedvem az olvasásától.

*örültem volna, ha több Ross-szemszöget kaptam volna. Szerettem volna, ha jobban beláthatok Ross érzéseibe. Így néha az volt az érzésem, hogy a férfi érzelmeiben kialakult változások logikátlanul követték egymást és egyik pillanatról a másikra változtak meg.

Ettől függetlenül a kedvem nem ment el a folytatástól. A legfiatalabb Milton lány is többet feltűnik ebben részben, mint az elsőben. Ígéretesnek ígérkezik az ő története is. Abból kiindulva, hogy azt tanácsolta a nővérének bújjon ágyba a skóttal, elég modern felfogással rendelkezhet. Kíváncsian várom, hogy ez a fajta hozzáállás kitart-e a könyvében is! Attól, hogy csak négy csillagot kapott (pedig nagyon akartam többet adni neki), ne vegye el senki kedvét az olvasástól, mert igenis jó könyv ez. A fent említett két dolog ellenére is élvezhető! Aki olvasta Isabel történetét, annak olvasnia kell ezt is!

A könyvet köszönöm az I.P.C. Könyvek kiadónak!


Share:
Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes